

5

10

15

20

25

30

UNIVERSITÉ CHEIKH ANTA DIOP DE DAKAR 1/3 □□◆□□

OFFICE DU BACCALAUREAT

Téléfax (221) 864 67 399 – Tél. : 824 95 92 – 824 65 81

10 G 12 A 01 Durée : 3 heures Séries L1b-L2-LA – Coef. 2 Série : L'1 – Coef. 4

Epreuve du 1^{er} groupe

LANGUE VIVANTE II

ANGLAIS

The world's eyes on Africa

On Friday June 11th 2010, the first – ever FIFA World Cup held on African soil will get under way in Johannesburg. Watched by soccer fans across the world, it will be a bold statement of the continent's determination to revive its fortunes after decades of marginalization.

From the flagship stadium in Johannesburg to the new bus rapid-transit systems in major host cities, the 2010 world cup will showcase the biggest infrastructure investment programme in South Africa's history. At a time of world economic crisis, this programme has helped place the country in a position to take advantage of the global recovery.

The infrastructure programme goes far beyond football. Since the turn of the century, South Africa has embarked on a massive investment programme in road and rail networks, public-transport systems, power generation and telecommunications. New schools and clinics are being built. The infrastructure of our growing cities is being enhanced.

Combined with private-sector investments, this has seen gross fixed capital formation as a percentage of GDP* rise from 15 % in 2001 to 23 % by the middle of 2009. In the three-year period to 2012 our public sector investment programme will amount to over \$ 100 billion.

All this investment will have benefits well beyond the immediate challenge of sustaining economic activity in a downturn*. $\underline{\mathbf{t}}$ will reduce the cost of doing business, accommodate far greater rates of growth and respond to the country's social needs.

Unlike other countries that have had to implement stimulus packages, South Africa's public investment programme predates the economic crisis. Money is not being spent on bailing out banks or badly-run private enterprises, but on building roads and schools.

This has been made possible by the sound management of public finances. Moreover, our banks operate within an effective regulatory framework, which has mitigated the impact of the financial crisis.

That is not to say that South Africa has been spared by the impact of the global crisis. In 2009, for the first time in the 15 years of democracy, South Africa entered a recession. With revenue declining, the budget has come under pressure, and the country is having to borrow more. But we are doing <u>so</u> in a responsible manner, such that credit-rating agencies have retained <u>their</u> outlook for the country and our international bond issues have generally been over-subscribed.

The Economist
The world in 2010.

*Notes:

GDP (Gross Domestic Product) : PIB (in French)

downturn: recession

10 G 12 A 01 Série : L

LANGUE VIVANTE II

Epreuve du 1^{er} groupe

I. READING COMPREHENS	ION (8 marks)
-----------------------	---------------

A/ Find in the indicated paragraphs words or phrases similar in meaning to the following : (2 marks : 0.5 for each correct answer)

- 1. to start (paragraph 1) =
- 2. football (paragraph 1) =
- 3. to welcome guests (paragraph 2) =
- 4. increased (paragraph 3) =

B/ Write the <u>numbers</u> of the paragraphs in column B corresponding to the <u>sub-titles</u> in column A (3 marks : 0.5 for each correct answer)

COLUMN A	COLUMN B		
Subtitles	Paragraphs		
5. Like the other countries, South Africa is	Parag N°		
affected by the crisis			
Advantages of the investment programme	Parag N°		
7. The most ambitious programme so far	Parag N°		
Public and private investments	Parag N°		
9. An opportunity for South Africa	Parag N°		
10. Sectors identified for the investment	Parag N°		
programme	-		

C/ What do the following words refer to ?	(1.5 marks . 0.5 for each correct answer)
11. lt (l. 17) :	
12. So (l. 28) :	
13. Their (l. 29) :	

D/ Circle <u>True</u> or <u>False</u> and justify your choice by quoting a specific passage from the text (1.5 marks : 0.5 for each correct answer)

15. Public funds are correctly managed in South Africa......(T/F)

14. The investment programme is not designed for football only (T/F)

16. South Africa started its massive investment programme fifteen years ago......(T/F)

II. <u>LINGUISTIC AND COMMUNICATIVE COMPETENCE</u> (06 marks)

E/ Give the right form of the words in brackets (2 marks : 0.5 for each correct answer)

- 17. Foreign.....are satisfied with the sound management of public finances. (invest)
- 18. Africa has been......for decades. (marginal)
- 19. South Africa is receiving more......from credit-rating agencies. (assist)
- 20. South Africans will show their.....to organizing the World Cup successfully. (commit)

10 G 12 A 01 Série : L

LANGUE VIVANTE II

Epreuve du 1^{er} groupe

F/ Complete the following	conversation	with	the	suitable	tenses	of	the	verbs	between
brackets.			(2	marks:	0.5 each	C	orrec	t answ	/er)

<u>Situation</u>: A journalist and a South African official are discussing the economy of the country.

<u>Journalist</u>: It seems that African countries have been severely hit by the economic crisis these past three years.

<u>South African Official</u>: That's not true for all African countries. South Africa....by
21
the crisis for the first time in 2009. (affect)

Journalist: Does it mean that your economy is well-managed?

<u>South African Official</u>: Of course! If our economy had not been well-managed, banks.....us more money. (not/lend)

Journalist: Are you optimistic about the future?

South African Official: Yes, I am. I think that our economy.....soon.(recover)

Journalist: Why are you so optimistic?

lot on Infrastructures so far, which is a good step towards development. (invest)

G/ Some of the prepositions in the box have been omitted in the passage below. Choose the right one for each gap. N° 25 has been done for you as an example (2 marks : 0.5 for each correct answer)

III. WRITING (06 marks)

Choose ONE topic and write 150 to 200 words about it.

- **1.** Write a letter to FIFA officials to suggest solutions to eradicate violence in stadiums.
- 2. It is generally admitted that business and sports go together for the development of a country. Do you share this point of view. Why or why not?